Cand poate avea loc medierea in penal?
Puteti apela la mediere in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala. In aceste cazuri este posibila recupararea prejudiciului inante de definitivarea procesului penal, prin punerea in executare a acordului de mediere. In cazul in care inculpatul, in urma acordului de mediere, acopera prejudiciul cauzat, beneficiaza de circumstante atenuante.
• in termenul prevazut de lege pentru introducerea plangerii prealabile;• inaintea procesului penal sau a demararii urmaririi penale;
• dupa inceperea procesului penal sau a urmaririi penale;
• pe tot parcursul procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Infractiunile supuse medierii
Infracţiunile a căror răspundere penală se înlătură prin retragerea plângerii prealabile sau prin împăcarea părţilor sunt expres prevăzute în Codul penal:
Lovirea sau alte violenţe (art. 180 C.pen., pentru care împăcarea îşi poate produce efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu);
1. Vătămarea corporală (art. 181 C.pen., pentru care împăcarea îşi poate produce efectele şi în cazul în care acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu)
2. Vătămarea corporală din culpă (art. 184 alin. 1 şi 3, C.pen.);
3. Violarea de domiciliu (art. 192 alin 1, C.pen);
4. Seducţia (art. 199 C.pen, pentru care doar împăcarea poate înlătura răspunderea penală);
5. Furtul pedepsit la plângerea prealabilă (art. 210 C.pen);
6. Abuzul de încredere (art. 213 C.pen);
7. Distrugerea (art. 217 alin 1, C.pen);
8. Tulburarea de posesie (art. 220 C.pen. pentru care doar împăcarea poate înlătura răspunderea penală;
9. Abandonul de familie (art. 305 C.pen.);
10. Nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului (art. 307 C.pen.);
11. Tulburarea folosinţei (art. 320 C.pen).
Art. 16.1 introdus in Codul de Procedura Penala prin legea 202/2010 stipuleaza ca, in cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea
civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere, potrivit legii, cu privire la despagubirile civile.
Avantaje:
1. Evitati un proces penal pentru infractiunile la care plangerea prealabila pun in miscare actiunea penala.2. Beneficiati de serviciile impartiale si neutre ale unui mediator autorizat.
3. Este o cale civilizata de a decide dumneavoastra solutia care sa va satisfaca.
4. Este o metoda rapida si fara costuri mari.
5. Prin accesarea serviciilor de mediere, beneficiati de un ragaz de 3 luni pentru solutionarea unor situatii dificile pentru ambele parti.
6. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
7. Confidentialitatea este garantata.
8. Va protejati de expunerea in public si de stres.
Nu este obligatoriu ca victima să întâlnească făptuitorul în cadrul procedurii de mediere. Părţile pot fi reprezentate de împuterniciţi cu procură notarială, sau de avocaţi.