Cand poate interveni medierea in cauzele civile?
Medierea poate interveni atat inainte de declansarea procesului in fata instantelor de judecata, etapa extrajudiciara , dar si in etapa judiciara, dupa ce s-a decansat procesul civil.
Medierea litigiilor civile in etapa extrajudiciara:
- se supenda termenul de prescriptie a dreptului la actiune pentru dreptul litigios supus medierii, pe durata desfasurarii procedurilor de mediere, de la data semnarii acordului de mediere si pana la data intocmirii procesului verbal de incheiere a medierii
- autentificarea acordului la notar este optionala, legea neconditionand existenta acordului nici macar de forma scrisa, fiind suficienta intelegerea verbala a partilor.
- partile pot sa se prezinte cu acordul de mediere in fata unui notar public; notarul, dupa ceva va efectua controlul de legalitate, va proceda la autentificarea acordului, in acest sens urmand sa emita incheierea de declarare ca autentic a acordului de mediere. Acordul in forma autentica care constata o creanta certa, lichida si exigibila constituie titlu executoriu si poate fi pus in executare silita.
- partile se prezinta in mod obligatoriu cu acordul la notarul public, sub sanctiunea nulitatii absolute, daca legea impune asta (ex. se vizeaza transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile).
Medierea litigiilor civile in etapa judiciara:
- se poate desfasura cu solicitarea adresata instantei de judecata din partea partilor, prin care se solicita un termen de suspendare de 3 luni in vederea derularii medierii.
- medierea poate interveni fara solicitarea acestui termen. Daca se incheie un acord de mediere anterior termenului fixat pentru judecata, partile pot depune acordul la dosar urmand ca instanta sa dea o hotarare in camera de consiliu conform art. 271 alin 3 C.pr.civ.
- daca partile se infatiseaza la ziua fixata pentru judecata atunci cererea pentru emiterea hotararii in temeiul acordului de mediere va fi primita, urmand sa se dea hotararea.
- pentru ca judecatorul sa poata face controlul de legalitate al celor continute in acordul de mediere partile vor trebui sa ataseze, dupa caz, acodului de mediere documente din care sa reiasa faptul ca sustinerile lor sunt adevarate (ex. titlul de proprietate asupra imobilului, contracte, etc), precum si acte din care sa reiasa modificarile agreate (ex. in cazul granituirilor o noua schita cu masuratorile topografice care traseaza noul hotar).
- instanta va da o hotarare de expedient, care contine termenii acordului, hotararea fiind una neapelabila, definitiva si executorie de drept.
Avantajele medierii in litigiile civile:
Medierea, ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, permite solutionarea rapida si cu costuri reduse a litigiilor, indiferent daca acestea se afla sau nu deduse judecatii. In situatia in care litigiul ce se doreste a fi stins pe calea medierii, se afla pe rolul unei instante judecatoresti, partile pot solicta suspendarea judecarii cauzei in vederea medierii conflictului, situatie in care partile se prezinta la mediator, unde va semna un contract de mediere, dupa care incepe procesul de mediere pe loc sau se va programa medierea pentru o data ulterioara.
Avantajele solutionari litigiului civil prin mediere, consta in principal in faptul ca solutia este una rapida, conforma cu vointa partilor, obtinuta cu costuri scazute si asigura posibilitatea executarii silite a acesteia, fara alte formalitati.